7ZŠ Kolín - ENERGY DRINKY (ED)

16/10     ENERGY DRINKY (ED)

 

V  naší škole jsou ENERGY DRINKY zakázané. Konzumace, nošení do školy, ED děti nemají vůbec pít, na všech je to napsáno.  („Žáci nesmí do školy přinášet a konzumovat žádné energetické nápoje, nápoje obsahující kofein, nealkoholické pivo apod.“ (III./12.))

Co jsme v  devátém ročníku s  žáky dělali? Koupila jsem 4 vzorky, jeden z nich musel být Redbull, má největší reklamu, liší se cenou, všechny mají 500 ml, Redbull 355 ml.

Do první zkumavky žáci dali vzorek ED. Do druhé zkumavky ED a kyselinu chlorovodíkovou. Stejná reakce jako v  žaludku – odbarvení umělého barviva. Do třetí zkumavky ED a na důkaz vitaminu C dusičnan stříbrný. Kde byl syntetický vitamin C, vznikla černá sraženina. Syntetický vitamin C je chemickým složením stejný, ale přírodní doprovází flavonoidy – je pro tělo lépe vstřebatelný a využitelný, pomáhá v  boji s  infekcí. Umělý vitamin C tělem vlastně jen proteče, vyloučíme ho močí, jeho využitelnost je výrazně nižší. Dále ED obsahují kyselinu citrónovou, tu, kterou si někteří doma čistíte varnou konvici. Ve čtvrté zkumavce žáci viděli, že všechny ED mají dost cukrů, přidali modrou skalici a hydroxid sodný a vysrážela se měď.

Všechny ED obsahují dost vitaminů B, proto je po nich moč výrazně žlutá. Některé jsou barven přírodně, jiné uměle. Jednou plechovkou dítě překračuje maximální dávku kofeinu. Pátou plechovkou už se dítě vystavuje toxické dávce kofeinu, to vše v  kombinaci s  velkým množstvím cukru – vyplavení inzulinu, zatěžování slinivky břišní.

Doufám a přeji si, že to v  dětech zanechá stopu a už to nebudou pít.

Za inspiraci děkujeme paní učitelce Čihákové ze ZŠ Plaňany.

Štěpánka Štiková

 
 
     
 

Webdesign: