7ZŠ Kolín - Cvičení v přírodě
 

Na středu jsme se všichni moc těšili, jelikož bylo naplánováno dlouho očekávané cvičení v  přírodě.

Ráno nás sice probudil déšť, ale později ho přetlačilo sluníčko a nakonec bylo krásné teplo.

Ve třídě jsme splnili některé úkoly. Nejdříve nám paní učitelka vyprávěla, potom jsme ve skupinách vyplnili pracovní listy (evakuační zavazadlo a práci s  mapou).

Hurá, bylo 10 hodin, sluníčko už se smálo a my jsme mohli vyrazit plnit i ostatní úkoly. Obratnost, trochu cvičení a hlavně odhady vzdáleností a poté skutečné měření. K  tomu nám skvěle posloužilo Husovo náměstí. Zítra si v  matematice zkontrolujeme výsledky měření a vyhodnotíme celé cvičení v  přírodě.

za děti ze IV. A Kryštof Davídek

První ročníky si ve středu 9.10. poprvé vyzkoušely cvičení v  přírodě s  prvky ochrany člověka za mimořádných situací. Povídali jsme si o možných nebezpečích, se kterými se můžeme setkat, jak se zachovat a co udělat pro naše bezpečí.

Zopakovali jsme si důležitá telefonní čísla a zkusili jsme si zabalit evakuační zavazadlo.

V  přírodě jsme poznávali světové strany, stromy a plody podzimu.

Počasí nám přálo a naučili jsme se mnoho nového.

za  1. ročník   Mgr. Petra Pekárková

Žáci 2. ročníku si vyzkoušeli zabalit evakuační zavazadlo.

Zahráli  si na botaniky a sestavili povinnou výbavu cyklisty na kolo.

Počasí nás nakonec velice mile překvapilo, a tak jsme si užili slunné dopoledne ve třídě i venku.

Dnešní den jsme si užili a jsme rádi za společné zážitky.

 

třídní učitelky     Mgr. Cilová, Mgr. Horová, Mgr. Pospíchalová

 Ráno jsme se sešli ve třídě, kde jsme si zopakovali, jak se zachovat při některých mimořádných situacích, ukázali jsme si, co si zabalit do evakuačního zavazadla. Také jsme se podívali na to, jak se chovat při evakuaci, abychom byli včas v bezpečí. Do připravené mapy jsme zakreslili plán cesty, kudy půjdeme do Štítarského údolí a řekli jsme si, co nás celý den čeká.

Po 9 hodině jsme podle plánu vyrazili na cestu. V údolí jsme si přečetli všechny naučné tabule, kde je napsáno, jaká zvířata bychom zde mohli potkat, jaké rostliny zde rostou a další zajímavosti.

Na místě jsme pak po svačině zkoušeli, jak se postarat o raněného, sportovali jsme, poznávali přírodniny a pracovali s mapou.

Po návratu ke škole jsme ještě odhadovali, kolik kilometrů dnes naše nožky ušlapaly. Nikdo to ale neuhodl přesně,…..asi nás bolely nohy víc,  než jsme čekali. 

Přesto se dnešní den opravdu vydařil, nakonec i to sluníčko se na nás usmálo.

Děti III. B

První hodinu ve škole jsme zopakovali důležitá telefonní čísla a obsah evakuačního   zavazadla, vypracovali jsme pracovní list.

Pak jsme se vydali štítarským údolím po turistické žluté značce. Na krátkých zastávkách   naučnou stezkou jsme prostudovali informační tabule. Ti pozorní z  nás by určitě dokázali   vyjmenovat živočichy, ptáky i některé rostliny, které se tady vyskytují.

U hřiště jsme plnili další dnešní úkoly – poznávačku přírodnin, orientaci v okolí, určování   světových stran, ošetření zraněné ruky, přenos zraněného, hod šiškou na cíl a běh.

Vytyčené úkoly se nám podařilo splnit a krásné počasí přispělo k tomu, že jsme si hezky   zasportovali.                                                                    

Žáci III. A  a  Mgr. Kesnerová

Tuto středu jsme si všichni moc užili, protože jsme měli cvičení v přírodě.

Začali jsme ve třídě přípravou evakuačního zavazadla a vyplňovali jsme pracovní listy na téma evakuace.

Potom jsme se vydali procházkou směr Borky. Rozdělili jsme se do čtveřic a dostali jsme mapu cesty Naučné stezky. Tam jsme dělali různé úkoly o lese a zapisovali je na papír. Navíc jsme plnili další úkoly jako jsou různé cviky nebo odhad a měření vzdálenosti.

Nakonec jsme si pohráli na hřišti.

Těšíme se na další akci. 

Za IV. B Sofie Martínková

Žáci III. C se vydali na cvičení v přírodě do Štítar.

Jejich výpravě předcházela teoretická část zaměřená na chování člověka za mimořádných událostí, která proběhla ve škole. Dozvěděli se, co znamená termín mimořádná událost, seznámili se s obsahem evakuačního zavazadla, zhlédli výuková videa zaměřená na vybrané situace, a to na bodná, sečná a řezná poranění, bezvědomí, přenos postiženého a poskytování první pomoci.

Během vyučování diskutovali a sdíleli s ostatními své zkušenosti a myšlenky.

V závěru obdrželi mapu části Kolína a jeho okolí za účelem plánování trasy do Štítar. Následně se vydali pěšky na cestu, při níž si opakovali dopravní značky, stromy, jejich listy a plody. Míjeli naučnou stezku se šesti naučnými tabulemi.

Jejich výprava skončila na štítarském fotbalovém hřišti, kde si prakticky vyzkoušeli přenos zraněného ve dvou zachráncích. Kromě poskytování pomoci měli možnost i sportovat - házeli míčkem do dálky, běhali, cvičili obratnost a házeli šiškou na kmen stromu.

Po příjemně stráveném dopoledni se nabyti vědomostmi a novými zážitky vrátili zpět do školy.

Mgr.   Klára Růžičková

Ve středu 9. října jsme měli Cvičení v  přírodě. První dvě hodiny jsme byli ve třídě a paní učitelka nám povídala o nebezpečí, které na nás může číhat. Nacvičili jsme si evakuaci, kdyby náhodou hořelo a jak postupovat, kdyby nás někdo ve škole ohrožoval.

Pak jsme se vydali k  Vodárně. Na mapě jsme vyznačovali cestu, kudy jsme šli. A když jsme došli k  Vodárně, tak jsme plnili úkoly, které nám dávala paní učitelka. Třeba jsme museli napsat, jak vypadá evakuační zavazadlo a co do něj dát v  případě evakuace.

Na hřišti jsme potřebovali metr, protože jsme se snažili nejdřív odhadnou vzdálenosti, a potom jsme měřili.

Na menším hřišti jsme potřebovali obvazy. Zkoušeli jsme si zavázat ránu.

Podle mapy jsme se zas vrátili k  jídelně.

Nejvíc mě bavilo, když jsme se učili obvazovat rány a měřit metrem.

Natálie Zrůstová IV. C

 
 
     
 

Webdesign: